| Početna | DB-saune | Ponuda | Kontakt | 

Tradicija i moderno »
Kabine »
Delovanje »
Terapija »
Detoksikacija »
Cirkulacija »

Diploma sa zlatnom medaljom Zlatna medaljaDeko Beton
DB Saune
DB Građevinske mašineSpoj tradicije i modernih dostignuća

Infracrvene saune“Detoksikacija“ je reč koju ne upotrebljavamo često u svakodnevnom životu, međutim od tog procesa zavisi naše zdravlje i sreća u budućnosti. Do sada možda, i niste bili zainteresovani za infracrvene saune, ali ovi fantastični uređaji nude Vam pre svega, zdravstvene prednosti koje nisu zanemarljive. Pomoću njih izbacuju se sve štetne materije, toksini i ostali štetni agensi. Ove saune su konstruisali naučnici i zdravstveni radnici iz celoga sveta, uključujući i kompaniju DALEKO BOLJE čije proizvode Vam sa zadovoljstvom predstavljamo. Pre toga, nekoliko reči o karakteristikama i terapeutskim svojstvima infracrvenog zračenja .

| NA VRH |

Infracrvene kabine i mogućnost njihove primene

Infracrvene sauneInfracrvene kabine se ubrajaju u najvrednije pronalaske za ličnu, zdravstvenu prevenciju. 1967. dr Tadishi Ishikawa je u Japanu osmislio prvi model kabine sa infracrvenim toplotnim zračenjem.
Taj sistem su u početku primenjivali samo lekari. 1981. dozvoljena je opšta upotreba kabina za infracrveno toplotno zračenje. Infracrvene kabine su uređaji u kojima se ostvaruje kontrolisano delovanje infracrvenog zračenja, odnosno toplotnog zračenja iz adekvatnog izvora na telo, baš kao što je to slučaj u tradicionalnim saunama ili parnim kupatilima, ali bez potrebe za vlagom u vazduhu. Infracrveni grejači postavljeni na zid konstruisani su od keramičkih cevčica napunjenih prahom smrvljene lave. One greju manji prostor i toplota infracrvenog zračenja nežno se prenosi duboko u tkivo po celom telu raznih toksina koji opterećuju organizam. Za razliku od sauna i parnih kupatila čije je blagotvorno delovanje na ljudski organizam poznato već mnogo vekova, infracrvene kabine kod kojih se na telo deluje toplotnim, odnosno infracrvenim zračenjem, ali bez potrebe za vlaženjem vazduha, koriste se relativno kratko vreme.

Infracrvene sauneInfracrvena dubinska toplota
je prijatna toplota koja duboko prožima tkivo i s tim u vezi znojenje pozitivno deluju na:
- kožu
- mišićno tkivo
- napetost
- zglobove
- probavu
- bolove
- imunološki sistem.
Takva toplota leči, opušta mišiće i tetive, podstiče izgradnju kostiju, uklanja bol, oživljava kožu, reguliše krvni pritisak, podstiče metabolizam, krvotok i srčani mišić, deluje pozitivno na probavu, na energetske centre, aktivira imunološki sistem, relaksira i podstiče životnu radost.

| NA VRH |

DELOVANJE INFRACRVENE TOPLOTE
I OŽIVLJAVAJUĆE ENERGIJE SUNCA
(Prevencija i održavanje zdravlja)

ZNOJENJE: Redovno znojenje infracrvenim tretmanima je vrlo zdravo. Analize su pokazale da je količina izlučenih materija kao što su otrovi i teški metali višestruko veća nego npr. kod tradicionalne saune.
TRENING ZA SRCE: Infracrveni tretmani podstiču Vaš krvotok i bolji priliv kiseonika u krv.
VENE: Razvojem infracrvenih kabina postavljena su nova merila. Niska temperatura i poseban raspored infracrvenih panela omogućavaju najveću sigurnost primene.
TELESNA MASA: Redovna primena omogućava bolju kontrolu telesne mase odnosno, debljine.
LEPA KOŽA: Podsticanjem cirkulacije koža može slobodno da diše. Postaje mekša, elastičnija, mladolikija i lepša.
BOLOVI: Toplota infracrvenog zračenja se u medicini između ostaloga koristi kod lečenja: napetosti mišića, oboljenja kože, hladnih ruku i nogu, bolova u zglobovima, bolova u leđima, vratu, astme, reume, artritisa, alergija, gihta, celulita, sportskih povreda, migrene, visokog i niskog krvnog pritiska, nesanice, smetnji u vezi sa cirkulacijom itd.

| NA VRH |

Terapija infracrvenim zračenjem

Infracrvene sauneTerapija infracrvenim zračenjem nije izum 20.veka. Još pre 2000 godina poznati grčki filozof Parmenid prepoznao je njenu važnost rekavši: „Dajte mi priliku da povisim telesnu temperaturu i izlečiću svaku bolest“. Infracrveni zraci deluje upravo na taj način. Podižu telesnu temperaturu organizma za 2 do 3 stepena, što pomaže borbi tela sa patogenim mikroorganizmima i uzročnicima infekcija. Podstiče produkciju leukocita (belih krvnih zrnaca) i T-limfocita, koji jačaju imunološki sistem organizma.
Dugi infracrveni zraci deo su prirodnog spektra svetla koji je ljudskom oku nevidljiv, ali se može osetiti kao toplota. Infracrveni zraci deluju na procese u organizmu prodirući do čak 5 cm u kožu. Podstiču kinetičku energiju molekula rezonirajući sa frekvencijama na bazi ćelija. Kada se frekvencija dugih infracrvenih zraka izjednači sa frekvencijom ćelijske tečnosti pojačavaju se metabolički procesi te dolazi do eliminacije toksina u krvi, a nakon toga iz organizma putem urina, stolice i znoja. Terapija infracrvenim zračenjem podstiče dve, za zdravlje esencijalne funkcije: detoksikaciju i cirkulaciju. A detoksikacija i dobra cirkulacija rezultiraju adekvatnom izmenom materija u ćelijama.

| NA VRH |

Detoksikacija

Infracrveno zračenje omogućava prirodnu detoksikaciju organizma, oslobađajući ga teških metala, nemetalnih toksina, ostataka pesticida, herbicida i drugih sintetičkih materija. Eliminacija toksina iz organizma odvija se najčešće putem znoja, ali i putem urina i stolice. Na ovaj način povećava se i sposobnost kože za daljnju eliminaciju toksina. Naučnim istraživanjima utvrđeno je da se znojenjem u konvencionalnim saunama eliminiše 95 do 97% vode, dok se u infracrvenoj sauni izluči 80 do 85% vode, a preostalih 15 do 20% čine holesterol, toksini rastvorljivi u masti, otrovni teški metali, sumporna kiselina, amonijak i mokraćna kiselina.Boravkom u infracrvenoj sauni postižu se rezultati dobri kao kod napornog treninga, ali sa puno manje truda. Takođe se stimulišu ćelije na otpuštanje toksina, koji potom mogu biti eliminisani iz organizma putem jetre i creva.

| NA VRH |

Cirkulacija

Infracrvenim zračenjem postižemo (prodiranjem duboko u tkivo) pojačanu cirkulaciju bez izazivanja stresa za organizam. Medicinska istraživanja dokazala su da sauna omogućava održavanje kardiovaskularnog treninga, jer telo na toplotu reaguje hlađenjem, a to rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim metabolizmom. Podizanje telesne temperature utiče na rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, tačnije hipofize koja lučenjem svojih hormona reguliše intenzitet lučenja ostalih žlezda s unutrašnjim lučenjem.
U samo nekoliko minuta infracrvena sauna pospešuje, toplotom izazvanu, vazodilataciju, te duboko opušta telo i eliminiše hronične bolove povećavanjem protoka krvi.

Kad ne smemo koristiti infracrvenu kabinu?
U slučaju akutnih upala, kod neželjenog aktiviranja hroničnih upala, kod problema sa metabolizmom. O tretmanu odlučuje lekar.
Koliko se često i dugo smemo znojiti u infracrvenoj kabini?
Jednom nedeljno, svaki treći, svaki drugi dan ili čak svakodnevno u zavisnosti od podnošljivosti, osetljivosti i želji korisnika. 20-30 minuta ili i duže. Deo dana odabire korisnik prema svom ličnom iskustvu.
Na šta treba obratiti pažnju tokom primene?
Da se u kabinu ulazi samo kad je koža suva odnosno, obrisana. Ne ulazite u kabinu punog želuca. U kabini budite po mogućnosti smireni i opušteni. Što smireniji je organizam, bolja je regulacija toplote i znojenja. Pre i posle upotrebe, konzumirajte tečnost (mineralnu vodu, čaj). Nakon znojenja istuširajte se mlakom vodom. Osećaćete se sveže, kao ponovno rođeni!
Kako mogu dodatno povećati pozitivno delovanje?
Naš savet: Redovno se bavite sportom.
Postoji li starosno ograničenje za upotrebu infracrvenih kabina?
Infracvenu kabinu može u načelu da koristi svako, bez obzira na starosnu dob; mala deca kao i ljudi, na primer, stariji od 80 godina. Pretpostavka je ipak da korisnik dobro podnosi toplotu i da ne postoje zabrane od strane lekara. U slučaju da postoji sumnja u mogućnost upotrebe, odluku donosi lekar.

| NA VRH |